Prohibicja – całkowity lub częściowy państwowy zakaz produkcji, sprzedaży oraz dystrybucji napojów alkoholowych. Najszerzej wprowadzana we wczesnych latach XX wieku na terenie całych państw lub tylko poszczególnych części ich terytoriów. Częstym jej skutkiem były olbrzymie wzrosty przemytu i bimbrownictwa przy olbrzymich stratach dla budżetu państwa np. dla Rosji Carskiej. W II RP ograniczono prawną możliwość spożywania trunków o zawartości powyżej 2,5% osobom poniżej 18 lat, by następnie zaostrzyć te kryteria w roku 1922 do absolutnego zakazu spożycia jakiejkolwiek ilości alkoholu przed 21 rokiem życia. Po II wojnie światowej monopol alkoholowy przynosił znaczne wpływy do budżetu państwowego, dlatego dopiero w latach 1982-90 w myśl idei realnego socjalizmu wprowadzono zakaz sprzedaży i wyszynku alkoholu do godzin 13:00 każdego dnia tygodnia. Najlepiej znana opinii publicznej pozostaje jednak prohibicja obowiązująca w USA w latach 1920-33, której geneza wiąże się z sukcesami antyalkoholowego ruchu motywowanego względami religijnymi.